Przejdź do treści

Polifenole – prosty sposób na zdrowie i młodość. Masz je na wyciągnięcie ręki!

Reading Time: 5 minutes

Polifenole to związki chemiczne mające silne działanie przeciwutleniające, co oznacza, że chronią nasz organizm przed wieloma chorobami, ale także odmładzają. Znajdziesz je w produktach, po które sięgasz na co dzień, np. w jabłkach, winogronach czy zielonej herbacie. Nowe badania wskazują jednak, że na czele rankingu powinna stać… jodła pospolita. Dlaczego? 

Polifenole – czym są? 

Polifenole to grupa związków chemicznych naturalnie występujących w surowcach roślinnych takich, jak: owoce, warzywa, nasiona zbóż, rośliny strączkowe, kawa, herbata oraz kakao. Są także wykorzystywane w przemyśle spożywczym jako naturalne przeciwutleniacze np. w majonezie czy w produktach mięsnych oraz jako naturalne substancje ograniczające rozwój bakterii. 

Polifenole mają silne działanie przeciwutleniające, a tym samym przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Mówiąc prościej, chronią nasz organizm przed wirusami i bakteriami, które uszkadzają komórki i wywołują stan zapalny. To bardzo ważne zadanie, ponieważ długotrwałe występowanie stanu zapalnego może doprowadzić do pojawienia się wielu chorób, a także przyspiesza starzenie się organizmu. 

Podział polifenoli 

Polifenole można podzielić na kilka grup: flawonoidy, kwasy fenolowe, lignany i stylbeny. Flawonoidy oraz kwasy fenolowe to najbardziej znane polifenole w diecie człowieka. 

1) Flawonoidy 

To największa grupa związków fenolowych naturalnie występujących w roślinach. Znajdują się one w nadziemnych częściach roślin takich, jak: kwiaty, liście i owoce. Wyjątkiem jest cebula, która zwiera ich dużą ilość w części podziemnej. Bogatym źródłem flawonoidów są: brokuły, sałata, rośliny strączkowe, pomidory, papryka, pomarańcze, jabłka, aronie, zielona herbata, kakao, soja i czerwone wino. 

2) Kwasy fenolowe 

To druga duża grupa polifenoli spożywana przez człowieka. Kwasy fenolowe chronią rośliny przed działaniem mikroorganizmów i owadów. Ich bogatym źródłem są m.in. jabłka, gruszki, śliwki, zboża, a także ekstrakt z gałęzi jodły pospolitej rosnącej w wysokich Alpach. 

Zobacz, po jakie produkty warto sięgać, by dostarczyć organizmowi cenne polifenole 

Nazwa polifenoli Gdzie występują? 
Flawony pietruszka, seler, tymianek 
Luteolina karczochy, seler, zielona papryka, oregano, tymianek, rozmaryn, szałwia 
Katechiny morele, zielona herbata, czerwone wino, gorzka czekolada 
Izoflawony produkty sojowe, rośliny strączkowe 
Flawonole cebula, włoska kapusta, jarmuż, brokuły, pory, czerwone wino, herbata, jabłka, wiśnie, jagody 
Antocyjanidyny (aglikony) cytryny, pomarańcze, grejpfruty 
Antocyjany jagody, borówki, wiśnie, kapusta, fasola, cebula, rzodkiewki, winogrona, truskawki 
Lignany siemię lniane, sezam 
Stylbeny czerwone wino 

Polifenole – jakie mają właściwości? 

Polifenole wykazują silne działanie antyoksydacyjne, czyli chronią organizm człowieka przed wolnymi rodnikami. Tym samym mogą hamować rozwój stanu zapalnego w organizmie, działać przeciwwirusowo i antynowotworowo. Polifenole świetnie sprawdzają się w leczeniu i profilaktyce pewnych chorób cywilizacyjnych. 

1) Właściwości antyoksydacyjne polifenoli 

  • Zwalczanie stresu oksydacyjnego 

Stres oksydacyjny pojawia się, kiedy w organizmie zostanie zaburzona równowaga pomiędzy produkcją i gromadzeniem wolnych rodników tlenowych w komórkach i tkankach a zdolnością do ich usuwania. Nadmiar wolnych rodników gromadzących się w naszym organizmie może doprowadzić do powstawania wielu chorób, m.in. nowotworowych. Polifenole mają za zadanie neutralizować wolne rodniki. Dzieje się tak, ponieważ wykazują działanie przeciwutleniające (antyoksydacyjne). Więcej na temat stresu oksydacyjnego przeczytasz TUTAJ 

  • Zastosowanie polifenoli w kosmetologii 

Ze względu na swoje silne działanie antyoksydacyjne polifenole są wykorzystywane w kosmetologii jako naturalna metoda walki z wolnymi rodnikami i sposób na młodszą i jędrniejszą skórę. Do najbardziej znanych polifenoli należą: kwas ferulowy, bajkalina oraz resweratrol. 

2) Właściwości prozdrowotne polifenoli 

  • Zapobieganie cukrzycy 

Polifenole obniżają poziom glukozy we krwi, co może zapobiegać rozwojowi cukrzycy. Codzienne spożywanie polifenoli jest też zalecane osobom w stanie przedcukrzycowym, co może obniżyć ryzyko rozwoju tej choroby w przyszłości. 

  • Właściwości przeciwnowotworowe 

Polifenole wykazują właściwości przeciwnowotworowe – chronią komórki organizmu przed uszkodzeniem i usuwają te już uszkodzone, wpływają także na hamowanie rozwoju już istniejących guzów. Najważniejszą rolę w hamowaniu rozwoju nowotworów odgrywają polifenole występujące w imbirze, zielonej herbacie i czerwonym winie. 

  • Właściwości przeciwmiażdżycowe 

Polifenole uszczelniają naczynia krwionośne oraz utrzymują odpowiedni poziom cholesterolu. Przeprowadzone badania wykazały silny związek między spożyciem produktów bogatych w polifenole a obniżeniem ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia. 

  • Zwyrodnienia stawowe 

Polifenole pochodzenia roślinnego wspomagają regenerację stawów, zmniejszają ich sztywność, ból oraz stan zapalny. 

3) Działanie prebiotyczne polifenoli 

W ostatnich latach wykazano, że polifenole, tak jak prebiotyki, mogą modyfikować skład mikroflory jelitowej człowieka. 

Przyswajanie i metabolizm polifenoli są jednak ściśle związane z wieloma czynnikami, m.in. z ich rozpuszczalnością czy wielkością cząsteczek. Na metabolizm polifenoli wpływa również stan fizjologiczny organizmu człowieka, m.in. pH w żołądku i jelitach, przepuszczalność błon jelitowych oraz aktywność mikroflory jelitowej. To oznacza, że nie wszystkie polifenole są jednakowo przyswajane przez organizm, a to, czy w ogóle zostaną przyswojone, zależy także od jego kondycji. Dlatego tak ważna jest stała obecność polifenoli w naszym jadłospisie! 

Gdzie następuje metabolizm polifenoli? Większość z nich przedostaje się w niezmienionej formie do jelita grubego i tam jest rozkładana przez mikrobiom. Bakterie występujące w jelicie oddziałują na polifenole, co poprawia ich przyswajalność i wzmacnia ich działanie antyoksydacyjne. 

Wpływ polifenoli na skład drobnoustrojów zasiedlających przewód pokarmowy 

Polifenole przyczyniają się do modulacji mikrobioty jelit poprzez wspomaganie wzrostu pożytecznych szczepów bakterii. Jednocześnie doprowadzają do wykluczenia z niej bakterii 

chorobotwórczych. Najskuteczniejszymi polifenolami, które przyczyniają się do takich efektów, są te obecne w borówkach, czerwonym winie, winogronach oraz jabłkach. Badania wykazały, że najbardziej efektywny wpływ na rozrost liczebności pożytecznych bakterii ma spożycie 400-600 mg związków polifenolowych dziennie

Źródła polifenoli 

1) Naturalne produkty bogate w polifenole 

Najbogatszym źródłem polifenoli są: kakao, gorzka czekolada, siemię lniane, czarny bez, czerwone wino, czarne porzeczki, borówki oraz jagody. 

2) Suplementy 

Wśród suplementów z wysoką zawartością polifenoli na uwagę zasługują te wzbogacone o opatentowany ekstrakt z gałęzi jodły pospolitej – Belinal. 

Belinal to unikalny ekstrakt z gałęzi jodły pospolitej, rosnącej wysoko w Alpach. Panujące wysoko w górach ekstremalne warunki przetrwają tylko najsilniejsze rośliny, dlatego jodła pospolita jest wyjątkowym drzewem, które kryje w sobie gromadzone przez dziesiątki lat olbrzymie zasoby dobroczynnych polifenoli. Ich zawartość w jodle pospolitej wynosi aż 70%! To zdecydowanie więcej, niż znajdziemy w popularnych produktach antyoksydacyjnych, takich jak borówki (1170 mg/100 g) czy owoce czarnego bzu (1350 mg/100 g). Ekstrakt z gałęzi jodły pospolitej – Belinal – zawiera aż 7000 mg polifenoli w 100 g! 

Przeprowadzone badania wykazały, że Belinal, czyli ekstrakt z gałęzi jodły pospolitej, ma silne właściwości antyoksydacyjne, a więc przeciwzapalne.

Belinal extract – Identification in vitro and in vivo antioxidant activity and gastrointestinal stability of lignans Journal of Wood Chemistry & Tech 2017

Belinal extract – Phytochemical, pharmacological and clinical studies Biologia Serbica 2021

Wykazano jego skuteczne działanie w chorobie zwyrodnieniowej stawów, jako równoległej terapii zmniejszającej stan zapalny, sztywność i ból [Link], oraz w zapobieganiu tworzeniu się płytek miażdżycowych [Link]. Belinal, czyli ekstrakt z gałęzi jodły pospolitej, wykazuje także właściwości antynowotworowe – hamuje rozwój nowych komórek nowotworowych oraz zatrzymuje rozrost już istniejących. Dodatkowo pomaga wzmocnić odporność organizmu, wspomaga regenerację mięśni, zwiększa wydolność fizyczną oraz polepsza koncentrację i bystrość umysłu. Pomaga też obniżyć poziom glukozy we krwi [Link] oraz spowalnia procesy starzenia się organizmu. 

Wszystkie te właściwości Belinalu, czyli ekstraktu z gałęzi jodły pospolitej, zostały wykorzystane do stworzenia linii suplementów. Na szczególną uwagę zasługują produkty, które odpowiadają na najczęstsze potrzeby zdrowotne naszego społeczeństwa, takie jak: 

  • Belinal Collagen Boost – chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i stymuluje produkcję kolagenu i elastyny, a tym samym wspiera wygląd skóry, włosów i paznokci; 
  • Belinal Stress Minus – zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia; 
  • Belinal Immuno Best – aktywuje naturalne mechanizmy obronne organizmu oraz wzmacnia układ odpornościowy. 
Belinal Collagen Boost suplement diety dla osób, które chcą poprawić jędrność i elastyczność skóry oraz opóźnić procesy starzenia się

Belinal Collagen Boost

Zdrowa skóra, włosy i paznokcie

Dowiedz się więcej!

Skuteczne działanie polifenoli zostało udowodnione w wielu badaniach, dlatego warto włączyć je do swojej diety i korzystać z ich dobroczynnych właściwości. Połączenie warzyw i owoców ze specjalistyczną suplementacją bogatą w polifenole wzmocni nasz organizm i pozwoli mu aktywnie walczyć z negatywnymi czynnikami, które mogą doprowadzić do wielu chorób cywilizacyjnych. 

Oferta nie ma na celu diagnozowania, leczenia ani zapobiegania jakimkolwiek chorobom. Oferta nie stanowi porady medycznej. Oferta nie zastępuje leków ani innego leczenia zaleconego przez lekarza lub pracownika służby zdrowia. Użytkownicy powinni skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem jakiegokolwiek leczenia.